Vriendschap op afstand

DSCN3040

Nee, geen relatie op afstand, maar vriendschap op afstand. Zeker als je studeert of werkt herken je dit probleem. Je vriendinnen gaan op kamers en ieder kiest zijn eigen studie. Iedereen gaat zijn eigen weg en je vriendschap wordt op de proef gesteld. Hoe doe je dat nou eigenlijk?

Zeker na de middelbare school kom je er achter wie je echte vriendinnen zijn. Wie wil je zien en wie spreek je nooit meer. Je kunt de mooiste beloftes maken, maar ik kan je nu alvast vertellen dat die niet uitkomen. Van de tien ‘beste vriendinnen’ die ik toen had, zijn er nu nog twee over. Dat is helemaal niet erg, want je weet nu wel aan wie je iets hebt.

Lang leve onze telefoon! App elkaar in het weekeind of als je gewoon zin hebt om met iemand te kletsen. Blijf niet wachten tot iemand anders contact op neemt. Je kan niet altijd blijven wachten en soms moet je gewoon zelf het initiatief nemen. Bij sommige mensen is dat nou een maal natuurlijker dan bij de ander.

Spreek af. Natuurlijk is het af en toe heel druk, maar op het hbo hebben de meeste mensen rond dezelfde tijd toetsen en vakantie dus dan weet je precies wanneer je wel of niet kan afspreken. Plan vooruit zodat je je erop kunt verheugen en het helemaal kan uitstippelen. Zo kom je die tentamenweek wel door.

Ga het niet forceren. Je bent gewend dat je elkaar elke dag ziet, maar straks heb je het zo druk dat dat niet kan. School is druk, werken moet je veel te veel en misschien heb je ook nog een vriend die een heleboel aandacht opeist. Vertel iets als je iets wilt vertellen, maar houd geen contact omdat het moet.

Afscheid nemen is ook prima. Het kan zijn dat het toch niet zo goed klikt. Dat is helemaal niet erg. Op je nieuwe opleiding of baan ontmoet je misschien ook leuke collega’s of vriendinnen. Je hoeft geen honderd vriendinnen te hebben. Drie beste vriendinnen is ook goed. Sta open voor de nieuwe mensen om je heen. Nieuwe mensen ontmoeten is eigenlijk heel leuk (ik heb er ook nog steeds moeite mee hoor).

Het is even zoeken. Blijf vooral bij jezelf en geloof in jezelf. Je bent heus niet alleen en je echte vriendinnen zijn er voor je. Het is lastig als je ze niet elke dat zit, maar iedereen komt ’s avonds thuis en heeft iemand nodig om tegen aan te praten. Je echte vriendinnen blijven toch wel en daar ga je nog vele avonturen mee beleven. Misschien ontmoet je wel hele leuke nieuwe mensen, je weet het nooit. Sta er voor open en neem zelf ook een keer het initiatief. Geloof in jezelf!

Liefs,

Eline

Advertenties

6 gedachtes over “Vriendschap op afstand

  1. Bente zegt:

    Met twee beste vriendinnetjes ken ik uit de eerste klas van de middelbare school, dat is nu dus zo’n 12 jaar! en hoewel we elkaar echt niet elke week zien, is het áls we elkaar zien als vanouds! :)

  2. astriddel zegt:

    Je spreekt zoveel dingen af nog op je oude school van we gaan elkaar vaak zien en dit dat (herkenbaar). Dan uiteindelijk komt er van het afspreken helemaal niets terecht. Wel ideaal dat we nu whatsapp hebben!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s